15 Intressanta Fakta om Japan - Swedishnomad.com (2023)

Letar du efter fakta om Japan? Då har du kommit rätt. Japan är ett fascinerande land med en unik kultur och samhälle som inte går att jämföra med något annat land i världen.

Här har jag samlat 15 intressanta Japan fakta och längre ner kan du dessutom se allmän fakta om landet som kan vara bra att känna till.

Testa dig själv och se hur många Japan fakta du kunde sedan tidigare! De flesta är nog nya om man inte redan kan mycket fakta om Japan!

1. Det finns fler pensionärer än barn

En ganska sorglig fakta om Japan, då det råder stor brist på barnafödande. Folk har helt enkelt inte tid eller råd att skaffa familj i dagens japanska samhälle. Detta har lätt till att det finns fler pensionärer än barn. En annan gansak bisarr Japan fakta är att det säljs fler vuxenblöjor än barnblöjor.

Den japanska ögruppen Okinawa har till och med en av världens äldsta medellivslängder, och för närvarande är det två japaner som är världens äldsta levande människor på 117 respektive 116 år.

15 Intressanta Fakta om Japan - Swedishnomad.com (1)

2. Bland världens lägsta brottslighet

Japan är ett av världens säkraste länder och om du är orolig för brott så är det hit du ska flytta. I Japan är de vanligaste brotten att någon snor en cykel eller paraply som man lämnat utanför affären. På tunnelbanorna kan man se japaner som sitter och sover med sina mobiltelefoner i handen.

Man kan också se folk som går runt med halvöppna väskor trots folkmassor.

(Video) TOP 15 INTERESTING FACTS ABOUT JAPANESE

3. Flest “vending machines” i hela världen

När du reser till Japan kommer du säkerligen lägga märke till att det finns varuautomater överallt. Dessa “vending machines” är lite av en kultur, men också ett smidigt sätt för dryckesföretagen att tjäna pengar utan att anställa personal.

I storstäderna finns både varmt och kallt kaffe att köpa i automater samt en rad andra drycker, inklusive vatten på flaska. Flera restauranger har även börjat implementera automater där man beställer mat. Det finns även gott om varuautomater som säljer snacks och mat i städerna.

15 Intressanta Fakta om Japan - Swedishnomad.com (2)

4. Japan består av 6852 öar

Att Japan är en önation kanske du kände till, men visste du att det finns mer än 6800 öar i Japan?De fyra största öarna ärHonshu,Hokkaidō,KyushuochShikoku, som tillsammans står för 97% av Japans yta.

Sedan finns ju så klart paradisöarna Okinawa med vackra stränder och tropiskt klimat.

5. Att städa är en del av elevernas uppgifter i många skolor

Ordning och reda är stort i Japan och det är viktigt att lära sig detta redan som liten. Därför ingår städning i skoluppgifterna. På så vis sparar man också in pengar genom att man slipper anlita städare, eller åtminstone inte lika många städare.

Tänk vilket ramaskri det skulle bli om svenska skolor skulle införa detta? Ännu en fascinerande fakta om Japan!

6. Mer än 1500 jordbävningar per år

Siffran varierar från år till år, men generellt är det mer än 1500 jordbävningar per år som drabbar Japan. Som tur är, så är de flesta bara mindre skalv. Men varje år sker även större jordbävningar som går över 8 på Richterskalan.

(Video) Top 10 Facts about Japan 2021

7. I Japan finns en penisfestival

Festivalen är känd som Kanamara Matsuri, vilket betyder något i stil med “festivalen för fallos av stål”. Detta firas i den japanska staden Kawasaki den första söndagen i april. I stort sett allting på festivalen, inklusive godis, grönsaker och dekorationer kretsar kring det manliga könsorganet och fruktbarhet.

8. Att ta en tupplur på jobbet blir allt mer vanligt

De flesta japaner jobbar sjukligt mycket och det är långa arbetsdagar. Sedan några år tillbaka erbjuder en del arbetsgivare att man kan få ta en powernap för att ladda om och få mer energi. Ganska intressant! Powernaps är överlag vanligt i Japan och man ser ständigt folk sova på tågen.

9. Frukt är en av de bästa gåvorna

Även om frukt börjar bli något billigare i Japan, så lever traditionen vidare med att frukt är en bra gåva att ge bort. Det visar uppskattning då endast ett fåtal frukter växer naturligt i Japan, vilket också är anledningen till att frukt anses dyrbart.

10. Fler än 3000 Mcdonalds restauranger

Bara USA har fler Mcdonaldsrestauranger i världen än Japan. Trots det så är överviktiga personer inte något man vanligtvis ser när man går omkring på stan.

11. Att surpla i sig nudlar är artigt

Om du går till en nudelrestaurang i Japan (vilket du borde göra) så ska du inte vara rädd för att surpla i dig nudlarna. Snarare tvärtom. Enligt Japansk kutym är det artigt att surpla i sig nudlarna och det visar kocken att man uppskattar maten samtidigt som det förstärker smakerna.

12. Många japaner äter frukost eller middag från en supermarket

Family Mart, 7 Eleven och Lawson är de tre stora kedjorna som driver supermarkets i Japan. Samtliga erbjuder färdigrätter som kan värmas av personalen. Man kan även göra sina egna nudlar eller köpa färdiga sushirullar, smörgåsar och andra maträtter.

Att äta frukost eller lunch/middag på en supermarket är inget konstigt. Faktum är att de flesta inte har tid att laga en ordentlig frukost hemma innan de går till jobbet och därför är det smidigt att köpa en varm eller kall kaffe och en macka eller onigiri.

(Video) HENTAI?社畜?ひきこもり?海外からの日本のイメージで学ぶ!ksonの南部式英語教室

15 Intressanta Fakta om Japan - Swedishnomad.com (3)

Detta är en family mart. Det finns även större varianter med sittplats.

13. Det finns caféer i Japan där man betalar för att kela

Men det är inget sexuellt det handlar om. Anledningen till att dessa finns är för att det finns många singlar i Japan och ensamheten är stor pga för mycket jobb. Därför finns efterfrågan om närhet och på dessa caféer kan man gå in och kramas eller ligga i någons knä, eller bara spendera tid tillsammans med en annan person.

En ganska bisarr fakta om Japan, som egentligen inte är något konstigt där. Sen är det ju inte så att alla japaner besöker dessa caféer, utan det handlar fortfarande om en minoritet.

14. Det är förbjudet att bada i heta källor och badhus med tatueringar

Tatueringar är något som anses vara väldigt fult i Japan, och inte bara utseendemässigt utan även för att det anses associera med gäng och kriminalitet. Skulle man bada med tatueringar så skulle det anses vara otroligt ohyfsat och vattnet skulle anses skitigt.

Dock finns där en del anläggningar där man kan täcka över sina tatueringar med plåster eller bandage, och då är det tillåtet.

15. I Japan bugar man istället för att skaka hand

För internationella gäster och affärskompanjoner så kommer ni troligtvis skaka hand då japanerna vill vara artiga och välkomna sina gäster enligt deras kultur. Men om man vill visa samma artighet tillbaka så ska man buga istället för att skaka hand.

Ju lägre man bugar, desto mer respekt visar man den andre personen. Att buga gör man även vid många andra situationer och i videon nedan kan du se en hel guide om hur, när och olika sätt att buga på.

10 x snabba fakta om Japan

Vill du läsa ännu mer Japan fakta? Här nedan har du 10 snabba fakta om Japan.

 1. Fler än två miljarder mangatidningar och böcker säljs varje år
 2. Läs- och skrivkunnigheten hos japanska barn är nästintill 100%, vilket är bland det högsta i världen
 3. I Japan äter man mer än 17 miljoner ton fisk per år, mest av alla länder
 4. Självmord är ett stort problem
 5. Man odlar fyrkantiga vattenmeloner för att enklare kunna förvara dem
 6. Det finns caféer där personalen är utklädda som en “french maid”
 7. Kapselhotell finns i de flesta stora städer
 8. Tokyo är världens största stad
 9. När du går på toaletten eller går in i badrummet ska du använda särskilda tofflor
 10. Ibland är tågen så fullsmockade att en tågvärd behöver knuffa in passagerarna för att stänga dörren.

Allmän Japan Fakta

Här nedan har du allmän fakta om Japan så som antal invånare, landyta, största sjö, högsta berg och diverse annan generell fakta som kan vara intressant att känna till.

 • Antal invånare: 126730000
 • Högsta Berg: Mount Fuji –3776 m ö.h
 • Landyta: 377915 km2
 • Största sjö:Biwasjön – 670 km2
 • Nationaldag: 11 Februari.
 • Statsskick: Parlamentarisk konstitutionell monarki
 • Kejsare:Akihito
 • Premiärminister:Shinzo Abe.
 • Valuta: Japanska Yen.
 • Religion: Shinto
 • Officiellt språk: Japanska.
 • Officiell hemsida:www.japan.go.jp
 • Medlem i Nato: Nej.
 • Nationalsång: Kimi Ga Yo
 • Tidszon: UTC +9
 • Landsnummer:+81
 • Landskod:JP
 • Huvudstad: Tokyo

Japans största städer

För dig som letar efter fakta om Japan kan det också vara intressant att veta vilka städer som är Japans största städer. Här nedan har du de 10 största städerna enligt antal invånare.

Tokyo (23 distrikt)
Yokohama
Osaka
Nagoya
Sapporo
Fukuoka
Kobe
Kawasaki
Kyoto
Saitama

Japans flagga

Den japanska flaggan karaktäriseras av sin röda cirkel i mitten av en vit rektangel. År 1870 den 27 januari bestämde man att det här skulle vara japans flagga. År 1999 ändrade man dock på storleken till2:3 i proportion.

15 Intressanta Fakta om Japan - Swedishnomad.com (4)

Hotell i Japan

 • Här hittar du de billigaste priserna på hotell

Hur många fakta om Japan kände du till sedan tidigare? Kan du någon mer intressant Japan fakta? Dela gärna med dig!

FAQs

Vad är Japan mest känd för? ›

Japan är ett land som för många av oss förknippas med karaoke, körsbärsblomning och samurajer. Faktum är att få länder i världen skapar så många och kontrastfulla associationer som just Japan.

Vad kallas japaner? ›

Japaner, japanska: 日本人, nihon-jin, ett folkslag som kan omfatta medborgare i Japan eller personer med japanska som modersmål. Det finns cirka 130 miljoner japaner i världen varav cirka 127 miljoner bor i Japan.

Vad äter man i Japan? ›

Mer om japansk mat

Fisk och skaldjur är vanligt att använda i det japanska köket. De är ofta grillade eller serverade råa som sushi eller sashimi. Andra vanliga ingredienser i japansk mat inkluderar även nudlar, ris, sojabönor, sojasås, miso, sjögräs, sake, mirin, risvinäger, sesamolja, sesamfrön och olika grönsaker.

Vad gillar japaner? ›

Sushi, sushi och sushi – man får bara inte nog av det när man är i Japan. Om du är lika sushi-tokig som jag, då kommer du att längta till varje måltid när du befinner dig i landet. Sushin hemma i Norden och i andra destinationer världen kan slänga sig i väggen, för här är verkligen sushin i toppklass.

Vad heter Tokyo förr? ›

Tokyo började byggas mellan 1192 och 1333 och hette då Edo. I dagens Tokyo kan du utforska levande kultur och historia.

Vad står Japans flagga för? ›

Hi no maru består av en röd solskiva på vit botten. Solen är en urgammal symbol för landet, som kan ses som en sista utpost mot det väldiga Stilla havet i ost. Inte för inte har Japan kallats Den uppgående solens land. Nationsnamnet Nihon/Nippon/Japan betyder rentav solens källa.

Hur man säger hej på japanska? ›

Konnichiwa (こんにちは)

Konnichiwa kan översättas till “hej” och är förmodligen den mest välkända japanska hälsningen. Hälsningen kan användas när som helst, även om den vanligtvis används under dagen mellan kl. 11.00-17.00.

Hur många barn får man ha i Japan? ›

Japans demografi
Japans befolkningsspyramid
Befolkning125 470 000
Befolkningstäthet335 inv./km²
Födelsetal6,8/1 000 invånare (2020)
Åldersfördelning
9 more rows

Hur många timmar jobbar man i Japan? ›

Du kommer att arbeta sex dagar i veckan, 8 timmar om dagen - vilket är normal arbetstid i Japan.

Kan japaner dricka alkohol? ›

I både Japan och Sverige dricker männen något mer än dubbelt så mycket som kvinnorna. Den populäraste drycken är öl (och billiga ölliknande drycker) följt av shochu (20-30%-igt brännvin) och först efter det sake (risvin). Japansk whisky är välkänd men dricks inte i så stora mängder.

Hur firas jul i Japan? ›

Hur firas jul i Japan? Det är vanligt att juldagens kväll ägnas åt romantiska möten mellan älskande par. Det är inte en familjehögtid på samma sätt som i Sverige. Presenter och att äta middag på en restaurang tillhör aktiviteterna och det gäller att boka restaurangen i god tid!

Vad har Japan för djur? ›

Ett av de däggdjur man ser oftast i Japan är vesslor. Vesslor är vanliga trafikoffer och kan därför ofta hittas döda vid vägkanten. Ett annat vanligt djur i skogarna är den japanska mårdhunden, tanukin Nyctereutes procyonoides viverrinus, som finns över hela landet.

Hur sover man i Japan? ›

Gör som japanerna och sov på saken. Det sägs att vi sover bort en tredjedel av våra liv. I Japan har man sedan hundratals år tillbaka en tradition av att spendera den där tredjedelen i en Futon-säng (布団).

Hur många dör per är i Japan? ›

Antalet nyfödda i Japan var ungefär 54 000 färre än året innan och 2019 blir det fjärde året i följd som det föds färre än en miljon barn i Japan. Antalet dödsfall var däremot rekordhögt och uppnådde nästan 1,38 miljoner.

Vilken språk pratar Japan? ›

Det officiella språket är japanska. Vissa talar också engelska, kinesiska, koreanska mm. Valuta: Japanska Yen (JPY).

Hur fort går tågen i Japan? ›

Redan denna första versionen av Shinkansen kunde komma upp i hastigheter på 220 km/h, vilket faktiskt är 10km/h snabbare än dagens SJ2000/X2000. De sista 0 Series-tågen pensionerades 2008 och dagens Shinkansentåg åker så fort som i 320km/h som snabbast.

När kom Japan? ›

Länge var Japan närmast helt isolerat från omvärlden, men under påtryckningar från västerländska stormakter som Storbritannien och USA öppnades landet upp under mitten av 1800-talet.

Hur bor japaner? ›

Nihon samarbetar med ett antal ledande hyresvärdar i Japan. Allt från sharehouses, privata lägenheter och möjligheter att bli inneboende hos en japansk familj. Det finns ett val som passar alla. Läs mer om detta i vår artikel om att hitta boende.

Vad är Japans största berg? ›

Med sina dryga 3 700 meter över havet är Mount Fuji Japans högsta berg (som en jämförelse mäter Sveriges Kebnekaise drygt 2000 meter högt). Berget är beläget 10 mil sydväst om Tokyo och är i själva verket en vulkan som hade sitt senaste utbrott 1707, men som fortfarande räknas som aktiv.

Vilket land har röd flagga med stjärna? ›

Symbolerna på Arubas flaggan består av en röd stjärna och två gula ränder. Den röda stjärnan representerar de fyra väderstrecken i en kompass då ön har lockat människor från hela världen.

Vilken flagga är röd gul och blå? ›

Rumäniens flagga antogs den 27 december 1989. Färgerna blått, gult och rött anses vara traditionella rumänska färger med rötter ända tillbaka till romartiden.

Är japanska 1 svårt? ›

En anledning till att japanska anses vara ett svårt språk är att man har tre olika skriftspråk. För att kunna läsa och skriva japanska fullt ut måste du behärska 2000 kanjitecken, samt 48 olika Hiragana 48 Katakana.

Hur stor arme har Japan? ›

Japans självförsvarsstyrkor (japanska: 自衛隊, Jieitai, internationellt: Japan Self Defense Forces, kort JSDF) eller japans försvarsmakt (förenklat) är den japanska motsvarigheten till det som i andra länder utgörs av väpnade styrkor.
...
Japans självförsvarsstyrkor.
Information
MilitärtjänstNej
Stående styrkor239 430
Reservstyrkor57 899
Ekonomi
12 more rows

Vilka högtider firas i Japan? ›

DatumNamnTyp
Tisdag 14 Februari, 2023Alla hjärtans DagVykort/Blommor
Söndag 19 Februari, 2023Okinawa MarathonrIdrottsevenemang
Torsdag 23 Februari, 2023Kejsarens födelsedag (Tenno Tanjobi)Sekulär semester
Fredag 3 Mars, 2023Dolls dagSpeciella evenemang
35 more rows

Har de dödsstraff i Japan? ›

Japan tillämpar dödsstraff. Efter två år utan avrättningar hängdes tre dödsdömda fångar i december 2021. Behandlingen av dödsdömda har kritiserats av bland annat FN:s kommitté mot tortyr.

Hur gammal är jag i Japan? ›

Det klart att det är 2019 även i Japan om du gör internationella affärer men om du ska räkna på det traditionella sättet så är det just nu år Heisei 31. Hesisei 31 står för att det är det 31:a året som Kejsaren i Heisei eran sitter vid sin tron.

Vad tycker japaner om svenskar? ›

Japanerna är, enligt Ingemar, vänliga, artiga och reserverade. Han tycker de påminner lite grann om svenskar till sättet. Nästa år planerar Ingemar ytterligare en resa till Japan för att göra research till en ny bok han skriver på.

Vilket land jobbar minst? ›

Antalet arbetade timmar per sysselsatt har minskat inom i stort sett alla OECD-länder sedan 1970-talet. Idag jobbar man mest i länder som Mexiko och Costa Rica, medan Tyskland och Danmark har minst arbetad tid.

Vad tjänar en läkare i Japan? ›

Begynnelselönen för underläkare (intern) på ett offentligt sjukhus är cirka 200 000 japanska yen (15.000 kronor) per månad, 250 000 yen (18 750 kronor) för en äldre resident (ST-läkare). (22 500 kronor).

Är Japan ett bra land? ›

Allmänna säkerhetsläget. Japan är generellt ett mycket säkert land. Det finns dock alltid risk för att naturkatastrofer som jordbävningar, tsunamis och tyfoner ska drabba landet. Därför är beredskapen också hög.

Vad säger japaner innan de äter? ›

Det är hövligt att säga Itadakimasu innan du börjar äta, och Gochisosama deshita när du är klar, särskilt om du blir bjuden på mat. Ät lagom fort utan att glufsa i dig. Traditionell japansk mat serveras på många små fat, med en skål ris bredvid.

Vad är dåligt med Japan? ›

Korruption inom statsapparaten är ovanligt men förekommer. De senaste åren har pressfriheten försämrats i landet på grund av att lagändringar lett till ökad självcensur inom journalistkåren. Japan tillämpar dödsstraff och under 2018 ökade antalet avrättningar till den högsta nivån på ett decennium.

Vem dricker mest alkohol i världen? ›

Litauer är de som dricker mest i världen! I litauern räknar man med ett genomsnittligt intag av 18,2 liter ren alkohol per person under 2016, enligt de senaste siffrorna från Världshälsoorganisationen (WHO). Litauens alkoholkonsumtion har vuxit snabbast i EU under det senaste decenniet.

När har Japan nyår? ›

Japan har firat övergången till det nya året den 1 januari sedan slutet av 1800-talet. I dag har det utan tvekan blivit den viktigaste familjefesten i det japanska samhället.

Vad betyder ordet jul? ›

Varför heter det ”jul”? –Ordet går förmodligen tillbaka på betydelsen ”fest”, ”inbjudan” och kan spåras till fornsvenskan. Det är mer tveksamt om det finns ett samband mellan julfirande och påstådda fornnordiska midvinterfester. I äldre tid användes uttrycket 'dricka jul' istället för att 'fira jul'.

Vem uppfann jul? ›

Julen är en av de största kristna högtiderna och firas till minne av Jesus födelse. Julfirandet är en tradition med mycket gamla historiska rötter. Ända sedan 300-talet e.Kr har firandet förknippats med Jesus födelse. Det var först år 354 e.Kr som katolska kyrkan valde att förlägga Jesus födelse till den 25:e december.

När var tsunamin i Japan? ›

Jordbävningen och tsunamin i Japan 2011

Den s.k. Sendai-jordbävningen utanför norra Japans östkust inträffade 11 mars 2011, och hade en magnitud av 9,0 på Richter-skalan, alltså närapå i nivå med Sumatra-jordbävningens.

Vad hände 11 mars 2011? ›

Fukushima Dai-ichi 2011

Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning och tsunami som ledde till en allvarlig kärnkraftsolycka i Fukushima, Japan. Jordbävningen var av en av de högsta magnituderna som någonsin har observerats.

Vad får man inte göra i Japan? ›

Hyfs i Japan – 17 regler att agera efter
 • Du bör inte äta och gå samtidigt. Att köpa en macka eller en kaffe och äta eller dricka på vägen kan anses vara harmlöst, men inte i Japan. ...
 • Snyt dig inte offentligt. ...
 • Klä dig väl. ...
 • Ge inte dricks. ...
 • Buga. ...
 • Täck över dina tatueringar. ...
 • Gnid inte ätpinnar mot varandra. ...
 • Stå i kö
Oct 6, 2019

Vad är speciellt med Japan? ›

Japan består av 6852 öar

Att Japan är en önation kanske du kände till, men visste du att det finns mer än 6800 öar i Japan? De fyra största öarna är Honshu, Hokkaidō, Kyushu och Shikoku, som tillsammans står för 97% av Japans yta.

Vad kännetecknar Japan? ›

Japan är en parlamentarisk demokrati med flerpartisystem och konstitutionell monarki. Grundläggande mänskliga rättigheter garanteras i landets konstitution. Därutöver finns en omfattande lagstiftning till skydd för de mänskliga rättigheterna. Respekten för dessa är överlag god med vissa undantag.

Vad är Japan bäst på? ›

Japan är fascinerande på många sätt. Maten är spännande, arkitekturen unik och det finns shopping för alla smaker och plånböcker. Utöver det kan du gå på de mest knasiga caféerna du kan tänka dig, och det behöver inte alls vara så dyrt att resa till Japan som alla föreställer sig.

Vad har Japan för kultur? ›

Strävan efter harmoni, skönhet och stram enkelhet präglar många av Japans kulturyttringar. Traditionella trädgårdar och bostäder ska till hela sin uppbyggnad utstråla dessa egenskaper. I det klassiska japanska rummet är färgerna få och utstuderat samstämda och möbleringen sparsam.

Finns det dödsstraff i Japan? ›

Japan tillämpar dödsstraff. Efter två år utan avrättningar hängdes tre dödsdömda fångar i december 2021. Behandlingen av dödsdömda har kritiserats av bland annat FN:s kommitté mot tortyr.

Vad äter man i Japan på julafton? ›

I Japan är jordgubb en julsmak – så på julafton äter många familjer christmas cake, クリスマスケーキ, en jordgubbstårta som liknar den vi svenskar äter på midsommar. Den består av fluffig sockerkaka täckt av vispad grädde och färsta jordgubbar – supergott!

Hur många barn föds i Japan? ›

Bara omkring 864 000 barn föddes i Japan under 2019, rapporterar CNN. Det är den lägsta siffran nyfödda sedan 1899 då man började föra statistik över födslarna. Antalet nyfödda i Japan var ungefär 54 000 färre än året innan och 2019 blir det fjärde året i följd som det föds färre än en miljon barn i Japan.

Vad kallades Japan förr? ›

I Japan var Nippon det vanligaste uttalet fram till andra världskrigets slut, då Nihon började användas allt mer i offentliga sammanhang.

Har japaner i ringen? ›

Sumo (som betyder "slå varandra" på japanska) är förmodligen den mest kända japanska sporten i världen. Det är en sport med brottning och kontakt. De två utövarnas styrka tävlar i en cirkulär ring.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated: 04/06/2023

Views: 6248

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.